tekst
Tiramisu ijs recept

Een eenvoudig recept voor romig tiramisu ijs

Tiramisu ijsHet tiramisu recept was erg in trek bij m'n vrouw. Toen ik 'n eenvoudige ijsmachine kreeg, ben ik gaan experimenteren om een ijs variant ervan maken.

De hoeveelheden zijn voldoende voor 800 à 900 ml ijs.

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 2 eierdooiers (eventueel eiwit ook gebruiken, zie de bereiding)
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 250 gr. mascarpone
  • Ca. 1/2 pak amarettini koekjes (kleine amaretti koekjes, o.a. Xenos verkoopt ze)
  • Half kopje supersterke koffie (b.v. 4  à 6 schepjes oploskoffie in een klein kopje)
  • 20 à 30 ml amaretto
  • Cacaopoeder

Amarettini koekjes

Bereiding

Doe de eierdooiers en de suiker in een kom of beker (1 ltr) en klop dit met een de mixer tenminste 5 minuten tot een romige, stevige crème. Meng dan de mascarpone erdoor.
Klop de slagroom tot dunne yoghurt dikte, en vermeng dit met de rest. Je kunt eventueel wat eiwitten stijf kloppen en dit tenslotte er ook doorheen spatelen.
Giet dit mengsel in de ijsmachine. Neem nu ca. 6 à 8 koekjes en dompel ze 1 voor 1 in de koffie, in de amaretto, en gooi ze in de draaiende ijsmachine. Deze koekjes zullen gaan oplossen.

Bakjes gevuld met koekjesNa ca. 45 min. is het ijs voldoende stijf om verder te verwekken. Leg op de bodem van een literbak (of bakjes) de koekjes, die je eerst in de koffie en amaretto even ondergedompelt. Je kunt wat extra amaretto erover sprenkelen, dat door de koekjes opgezogen zal worden.

Vullen met ijsGooi de helft van het ijs erop. En dan weer hetzelfde met de koekjes. En tenslotte het resterende ijs erover. Maak het af, door cacaopoeder eroverheen te strooien.

Zet de bak in de vriezer om het verder af te koelen. En dan smullen maar 😋