tekst
Spaanse tapas recepten

Spaanse tapas recepten

Beproefde recepten voor Spaanse lekkernijen.

 

Aïoli

  • 2 eierdooiers (kamertemp)
  • 5-7 tenen knoflook
  • sap halve citroen of augurkenzuur
  • snuf zout en peper
  • olijfolie (ca. 300 ml)

 

Alles bij elkaar behalve de olijfolie. Staafmixen. Dan olie erbij. Eerst druppelend, later met scheutjes.

Tapenade

  • olijven (en 6 zongedroogde tomaten) ca. 300 g.
  • 1 teen knoflook
  • 2 à 3 gezouten anjovis
  • 1 eetlepel kappertjes
  • verse basilicum
  • pijnboompitten of cashewnoten
  • wat parmezaanse kaas
  • wat citroensap

 

Hakken, niet te fijn voor een grove structuur. Dan evt. wat olijfolie erbij en extra zout en peper naar smaak.

Calamares

  • inktvis (tubes) 500 gr
  • 100 gr bloem. Of 50/50 bloem/maïzena. Of delen bloem/maïzena/semolina, om het wat knapperiger te maken.
  • Snuf zout en peper, evt. andere kruiden.
  • Zonnebloemolie om te bakken.
  • Citroen, om in partjes erbij te serveren.

 

Bloem, zout en peper in plastic zak. Inktvislijf in ringen snijden, tentakels in stukjes. Droog deppen. Dan in de zak met bloem om te mengen.
Vervolgens in een laag olie (min. 2,5 cm), in de wokpan, max. 1 min bakken. Uitlekken op keukenpapier. Partjes citroen erbij + de aïoli.

Patatas bravas

  • 1 kg aardappelen vastkokend
  • blik tomatenblokjes of gepelde tomaten
  • 4 tenen knoflook
  • ui of sjalot
  • wat honing of suiker
  • chilipoeder
  • paprikapoeder
  • verse peterselie, voor garnering

 

Aardappelen in blokjes, mengen in kom met olijfolie, peper, zout, paprikapoeder. Verspreiden op bakplaat: 200 gr, 30-40 min.
Alternatief: aardappels koken totdat ze gaar beginnen te worden (10-15 min.). Afgieten en afkoelen. In blokjes snijden. Vervolgens in een pan met olijfolie bakken. Pan niet te vol maken.

Voor de bijbehorende tomatensaus, de knoflook en ui fruiten. Dan de tomaten erbij, naar smaak kruiden met zout en chilipoeder. Vervolgens blenden met de staafmixer.
Saus warm serveren. Alles garneren met peterselie.

Paella

  • kippen/visbouillon(tablet), hoeveelheid afhankelijk van de rijst.
  • max. 500 (risotto)rijst
  • kurkuma om het geel te maken of voor het echie: safraan
  • ui
  • knoflook
  • paprika's
  • blik tomatenblokjes
  • diepvries erwten
  • frutti di mare
  • citroen
  • verse peterselie, voor garnering

 

Ui en knoflook fruiten, rijst meebakken, paprika en tomaten erbij, dan bouillon erbij (niet alles, begin met de helft, omdat de overige groenten ook vocht bevatten).
Zo nu en dan roeren en checken of er nog voldoende vocht is. Als laatste nog erwten en de frutti di mare erbij.
Garneren met peterselie. Partjes citroen erbij.

Aardappel tortilla

  • 750 gr aardappelen vastkokend
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • paprika (en/of mais)
  • 6 eieren
  • peterselie
  • peper, zout, paprikapoeder

 

Aardappels in plakjes en 5-8 min. koken. Afgieten en uitstomen. Alternatief: de plakjes meteen de bakken in pan met olie.
Ui + knoflook fruiten. Dan partje meebakken.
Peper, zout, paprika, peterselie erbij. Ei los kloppen en erbij gieten. Langzaam laten garen. Zodra het is gestold, omkeren en verder garen.
Laten afkoelen. Puntjes of vierkantjes snijden.

Gazpacho

  • 500 g tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 zoete puntpaprika
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • Sap 1/2 citroen
  • Groot blikje tomatenpuree
  • olijfolie
  • verse peterselie
  • Evt. zout en peper

 

Deel komkommer achterhouden om als kleine blokjes te garneren.
Alles in blender, en naar smaak iets meer of minder erbij doen. Water extra erbij voor gewenste dikte.
Evt. een broodje in blokjes snijden en roosteren als croutons.

Sangria

  • rode wijn
  • sinasappel
  • citroen
  • appel
  • suiker
  • bruiswater
  • ijsblokjes