tekst
Pizza recepten

Alles over goede pizzadeeg met lekkere toppings

Een echte pizza gaat er bij mij altijd wel in.

De bodem

Pizza op de bbqpizza ananas spinazie en kaas

Voor de beste pizzabodem moet je het deeg eigenlijk minimaal een nachtje laten rijpen. Zelfs de Italiaanse Lidl (met huismerk Belbake) geeft dat op haar verpakking aan (12 tot 48 uur).

Tijdens een vakantie in Italië had ik biologische bloem gekocht bij Mulino Marino. Een aanrader als je daar in de buurt bent. Deze biologische bloem kan gerust 70% water opnemen en is zeer vergevingsgezind bij het vormen van de bodem.

Pizzameel van de LidlPizzameel van Mulino Marino

 

Voor een pizza (dunne bodem) van ca. 25 cm: 125 à 150 gr bloem.

Ingrediënten bij rijping in de koelkast

  • Bloem: 100% (het beste: originele farina di grano tenero tipo 00)
  • Water: 60 (veilig) - 70% (voor experts en afh. van de kwaliteit van de bloem, al doende leert men 😊)
  • Zout: 1%
  • Gist: max. 0,5% (bij 48 uur zelfs maar 0,1%)
  • Optioneel suiker: max. 2%
  • Optioneel olijfolie: tot ca. 2% (voor een zachtere korst wanneer de pizza langer moet bakken)
  • Optioneel 1% droge kruiden, knoflookpoeder, enz.

Voor de echte Italiaan zijn de optionele ingrediënten vloeken in de kerk...

Verder heb je semolina of fijne griesmeel nodig om de bodem te vormen.

Bereiding

  • Bloem, optionele kruiden en water mengen, niet kneden. Houd een klein beetje water achter de hand. En voeg wat bloem toe aan de droge gist (en optioneel de suiker).
  • Autolyse (ca. 1 uur).
  • Meng wat van het achtergehouden water met het gist/bloem tot een papje en kneed dit door het deeg. Door dit papje mengt het zich beter met het deeg.
  • Als het is opgenomen, voeg dan het zout met het resterende water toe.
  • Dan max. 10 minuten kneden.
  • Stretch and fold, 3 à 4 keer, iedere 30-45 minuten.
  • Plaats daarna het deeg afgedekt in de koelkast.
  • De volgende dag enkele uren voor het bakken het deeg uit de koelkast halen.
  • In porties verdelen (ca. 250 gr) en opbollen. Vervolgens nog ca. 1 uur rijzen.
  • Bedek de bollen die niet meteen worden gebruikt om uitdroging te voorkomen.
    Je kunt de bollen ook invriezen, en later afgedekt ontdooien. De kwaliteit wordt wat minder.
  • Bestuif werkblad en handen met bloem of semolina, en maak de pizzabodem. Gebruik geen deegroller! Zie YouTube voor instructies.
  • Bestrooi een houten plank dun met wat griesmeel/semolina (dit voorkomt plakken), leg daarop de bodem, en beleg de pizza.
  • Beweeg de plank om te controleren of de pizza glijdt en nergens aan de plank plakt.
  • Vervolgens de oven in of op de bbq. Deze moet voorverwarmd zijn en zo heet mogelijk. Een hete pizzasteen geeft goede resultaten.

Toppings

Knoflookpuree

Super simpel. Naast de standaard basis van tomatensaus kun je de bodem eerst met een kwastje ermee insmeren. Of, zodra deze heet uit de oven komt, de rand insmeren.

Bereiding: 1 à 2 knollen knoflook, samen met olijfolie, pureren (staafmixer of zo). De hoeveelheid olie naargelang behoefte. In een potje kun je het vervolgens enkele weken in de koelkast bewaren.

Puur, proeft het erg scherp. Maar op een pizza is die scherpte weg.

Truffel pizza

Voor de liefhebber van dit zwarte goud. Beleg: i.p.v de tomatensaus en de (standaard) toppings...

  • Besprenkel de bodem met olijfolie en stukje gerookte buffelmozzarella en geraspte parmezaanse kaas.
  • Bak dit in de oven.
  • Vervolgens afmaken met citroenzest en truffel schilfers.

Truffel pizza

Tiramisu pizza

Je hebt tiramisu, tiramisu ijs... En nu ook tiramisu pizza als dessert 😋

Benodigdheden voor 1 pizza.

  • 125 gr mascorpone.
  • 60 gr suiker.
  • ½ theelepel vanille extract.
  • 125 ml slagroom.
  • Ca. 100 ml supersterke koffie/espresso met wat koffielikeur.
  • 8 lange vingers.
  • Wat cacaopoeder.
  • Optioneel enkele mintblaadjes voor garnering.

Bereiding.

  • Mix de mascorpone, suiker en extract tot een romige massa. Klop de slagroom stijf en meng het erbij. Zet deze tiramisu in de koelkast.
  • Maak de pizzabodem en smeer deze in met het koffiemengsel. Bak de pizza. Smeer deze opnieuw in met het koffiemengsel.
  • Verdeel de tiramisu met een spatel over de pizza.
  • Dompel elke lange vinger in het koffiemengsel en leg ze in een stervorm op de pizza.
  • Tenslotte, strooi er wat cacaopoeder over en maak het af met de mintblaadjes.
  • Serveer de pizza in 8 stukken.

Tiramisu pizzaBron:
Uncle Frank's backyard pizza

Vegetarische inspiratie

Audrey's pizza

Eerst tomatensaus. Beleg: stukjes bevroren spinazie, stukjes ananas, toefjes geitenkaas, wat blokjes paprika en kappertjes.

Traditonele pizza

Eerst tomatensaus. Beleg: geraspte mozzarella, stukjes paprika, schijfjes champignons, ui. Wat gedroogde oregano erover strooien. Na het bakken: verse blaadjes basilicum of rucola.

Pizza bianca champignon

Eerst knoflookpuree. Beleg: geraspte mozzarella en parmezaanse kaas, schijfjes champignons. Wat gedroogde oregano erover strooien. Na het bakken: citroenzest en peterselie erover strooien.

Pizza bimi (of broccoli)

Eerst tomatensaus. Beleg: geraspte mozzarella, schijfjes champignons, stukjes (geblancheerde) bimi. Wat gedroogde oregano erover strooien. Na het bakken: stukjes avocado en rucola.

Pizza dadel

Eerst tomatensaus of maak er een bianca van. Beleg: stukjes dadel, stukjes bevroren spinazie, stukjes gorgonzola, gehakte (cachew of wal)noten of pijnboompitten. Wat gedroogde oregano erover strooien. Na het bakken: verse blaadjes salie.

Pizza pesto

Eerst tomatensaus. Beleg: geraspte mozzarella, halve cherry tomaatjes, geitenkaas, toefjes (zelfgemaakte) pesto. Wat gedroogde oregano erover strooien. Na het bakken: verse blaadjes basilicum.

Pizza pompoen

Eerst tomatensaus. Beleg: geraspte mozzarella, stukjes pompoen, stukjes feta, geitenkaas of Roquefort, rode ui. Wat gedroogde oregano erover strooien. Na het bakken: balsamico erover sprenkelen en rucola.