Datum: 04-11-2006

Tempel van Edfu
Dit was ons eerste uitstapje weer sinds dagen ziek zijn. De tempel in Edfu was erg mooi.

High Tea in Winterpalace
Aangezien een groepslid (Catharina) vandaag jarig was, zijn we met zijn vijfen High Tea gaan doen in Winter Palace te Luxor. Dit hotel (vijf sterren) doet je heel erg denken aan de oude films. Wat een pracht en praal. We voelden ons erg underdressed, maar ja wat geeft het :) Het personeel was erg onvriendelijk. De tuin was ook heel erg mooi. Heerlijk deze afwisseling van al het stoffige en armoedige naar deze luxe.

Excursiedag Westbank van Luxor
Inmiddels redelijk goed aangesterkt zijn we die dag begonnen met een bezoek aan de Vallei der Koningen. Deze is bekend van het graf van Toetanchamon. Allerlei graftombes dus. We hebben er drie bezocht, waar de herierogliefen nog erg goed in takt waren.
De oude Egyptenaren begroeven hun doden aan de westkant, omdat men geloofde dat daar de onderwereld begon. Dit was positief voor hun. Vandaar dus aan de westbank van Luxor.
Vervolgens hebben we de Tempel van Hatsjepoet bezocht. Het bekende grote bouwwerk in de berg uitgehouwen. Dit was van de vrouwelijke Farao Hatsjepoet. Zij deed er alles aan om zich zo mannelijk mogelijk te maken, met vals baard e.d. Zo kreeg ze meer macht, dan als vrouw. Alle mannen die haar een aanzoek deden, werden dan ook gelijk een koppie kleiner gemaakt. Anders zou het bewijzen dat ze een vrouw zou zijn. Nu konden de priesters het verhaal ook blijven verkondigen.
Tenslotte zijn we naar de Tempel van Medinat Habu gegaan. Deze was erg indrukwekkend, omdat de kleuren van de herieogliefen nog erg goed in takt waren. Ze waren ook talrijk aanwezig. Dit was de dodentempel van Ramses III. Helemaal mooi was dat daar maar weinig toeristen naar toekwamen. Dus erg rustig om van te genieten en te fotograferen.

Karnak: tempel van Amon
Omdat we ons toch niet helemaal toppie voelden, zijn we op eigen tempo naar de tempel van Amon te Karnak gegaan. Karnak is een wijk in Luxor. Dit inmense complex heeft ons een paar uurtjes bezig gehouden. Tegen lunchtijd verdwenen alle dagjes toeristen uit Hurghada en dat betekent ook weer rustig genieten en fotograferen.
We liepen de uitgang uit en werden plotseling aangehouden door onze reisleider Peter. Hij was ons aan het zoeken. Het veer was een dag vervroegd door de overheid. Dat betekende koffers pakken en aan het einde van de middag vertrek in konvooi naar Hurghada. Dit konvooi was toch wel ff iets anders, dan wat we gewend waren. Honderden touringcar bussen met Russen, Russen, Engelsen e.d. Ze (de grote bussen) gingen allemaal elkaar inhalen met meer dan 110 km per uur. Echte waanzin. We zouden ons veel veiliger voelen als we met ons busje alleen zouden reizen. Zo'n konvooi biedt helemaal geen veiligheid t.a.v. verkeer als ook het terrorisme. Een lachertje dus.
De volgende dag vertrokken we met de veer naar Dahab.