Datum: 23-10-2006

Het weer is hier trouwens erg lekker; een aangename temperatuur met een lekker briesje. Niet te heet dus.

De piramide van Cheops (de grootste van de drie) & Chefren (middelste):
Aan de rand Cairo liggen gelijk de drie beroemste piramides van Egypte. De stad wordt er zelfs nu omheen gebouwd, zonde. Als je onderweg de eerste Toblerone punten boven de huizen ziet, maakt dat echt een indruk. Machtig. Zien we ze eindelijk in het echt.
Bij de p. van Cheops zijn we via de grote galerij naar de koningskamer geklommen. Bedenk hierbij dat de gang bestaat uit 35 meter lang met afmetingen van 1m x 1m. Door het stijgen in de piramide is het ook heel benauwd. De klim is absoluut de moeite waar, want je staat dan immers in de koningskamer van de grootste piramide. Super.
Oorspronkelijk was ook deze piramide glad aan de buitenkant, maar dit werd gebruikt voor het bouwen van bijvoorbeeld de Moskee van Mohammed Ali. Gewoon een grote steengroeve.
Om de piramide wordt je enorm belaagd door de kameelrijders. Eerst een foto van hun, dan foto van jou, dan bij hun kameel en voor je weet zit op een kameel met een halve portemonnee lichter. Wij zijn hier natuurlijk niet ingestonken. "Almachtig wat prachtig," was hun favoriete yell.
De piramide van Chefren deed ons denken aan de afbeelding van de Tobleronereep ;)

De Sfinx:
Bij de Sfinx was het al een stuk drukker, waarschijnlijk ivm de Ramadan. De boel sluit dan al om drie uur. Om de Sfinx heen stonden allerlei stellages en gebouwen, wat jammer van de ruimte is. Ook leek hij kleiner dan we dachten, zo zie je maar wat foto's kunnen doen met ons oog.

Saqqara met de piramide van Djoser:
Na een heerlijke lunch onder palmbomen, zijn we naar Saqqara gegaan. Dit is het gebied waar de oudste piramide staat. Dit is nog geen punt vorm, zoals lateren, maar op elkaar gestapelde mastaba's. Dit zijn platte toelopende blokken. Dit gaf een kentering in de wereldarchitectuur. Voorheen werd er op de onderaardse graven 1 mastaba gebouwd, Djoser wilde er zes op elkaar. De geboorte van de piramide.
Toen we daar stonden zagen we in de verte al weer de volgende piramides staan, zo'n 20 km verderop. Dit gebied blijkt dus 1 groot kerkhof te zijn. Sinds kort zijn ze allerlei opgravingen aan het doen, waar ze vele schatten en mummies vinden. Goud goud goud.

Morgen gaan we de woestijn in om de oases te verkennen. Twee nachten van de vier zullen we in de buitenlucht slapen bij de Bedoeinen. Spannend...