Datum: 23-10-2006

Aankomst:
Na een vlotte vlucht met KLM lagen we rond vier uur 's ochtends in bed. Ondanks dat we eerst hadden voorgenomen de eerste dag relaxe aan te doen, konden we de verleiding van Cairo niet weerstaan. Deze vieze stad heeft een aantal mooie dingetjes om te gaan bezichtigen; zoals het Egyptisch Museum, de Citadel en koptische wijk.

Egyptisch museum
Met maar 3 uurtjes slaap stonden we dan rond negenen bij het Egyptish Museum, met zo'n honderden toeristen er bij. Sommigen hadden echt niet door dat ze in een conservatief Islamitische land vertoefden. Korte broekjes, rokjes, doorschijnende topjes bloot bloot bloot. Och ja dan hebben de Egyptische mannen ook weer hun dag ;)
In het E. museum is zo veel schoons van het oude Egypte te zien, dat we eerst naar de etage van Toetanchamon zijn gegaan. Ongelooflijk wat mooi en ingenieus. Al dat bladgoud, inleg glas mozaiek, de grafkamers en de schatten. Echt een aanrader om te gaan zien. De rest van het museum biedt heel veel doodskisten in steen, hout en marmer, zelfs een aantal mummies, sierraden en grote beelden van voor de piramides.

De citadel:
Eeuwen lang de woning van grote heersers, met onder andere de moskee Mohammed Ali (niet de boxer). Deze moskee vertoont een groot symbool voor de Islamitische architectuur. De vrouwen die te bloot waren kregen een groene grote doek, waardoor ze net groene pinguins leken. Ja zelfs de vrouwen mochten hier in de moskee. Het grootste gedeelte van Egypte bestaat uit Soeniten, die hun moskees vrij makkelijk toegankelijk stellen. Het interieur vonden wij vrij sober. Het uitzicht op Cairo was hier geweldig.

de Koptische wijk :
Onze gids was van half Italiaanse afkomst. Een kleine gemeenschap is van de Koptische (christelijke) kerk, waaronder ook zij. Zij stelde voor om naar deze Koptische wijk te gaan, i.p.v. de toeristische bazar. Helaas werd dit een kort bezoekje, onder andere door de Ramadan maar het belangrijkste was dat de minister van Archeologie op bezoek kwam. Alles moet dan wijken! Zo zijn we wel naar de hangende kerk gegaan. De kerk is gebouwd op de gewelven van een oud Romeins fort. Mooi om te zien.

's Avonds heel vroeg het bed in gegaan. De wekker zou al weer om 7 uur afgaan voor onze trip naar de Piramides van Gizeh...