Datum: 27-03-2003

Chiang Mai
Ons hotel ligt bij Chiang Mai Gate (vandaar de naam) en dit was ontzettend handig om toektoek- en SongTaos-bestuurders duidelijk te maken. SongTaos zijn pickup wagens die zijn omgebouwd voor personenvervoer. Kosten 10 Bath per persoon. Een toektoek kost 30 Bath maar dan moet je wel hard (maar met een glimlach) onderhandelen. Brutaal weglopen helpt ook. Op een avond werden we terug gebracht door een nogal dronken bestuurder. Hij dacht dat-ie Schumacher was. We gingen bijna op 2 wielen door de bocht.
Om onze weg te zoeken in Chiang Mai maken we gebruik van Nancy Chandler’s Map of Chaing Mai. Deze komt op het eerste gezicht nogal chaotisch over maar staat boordevol leuke tips.

Op deze kaart gaf ook aan dat in de buurt heel veel zilverwerkplaatsjes zijn. Als je door de wijk liep hoorde je her en der de hamertjes tikken. Allemaal handwerk. Audrey kon haar lol niet op. :)

Een tip, die ook in de Lonely Planet staat, is de Monk-chat, kletsen met (leerling) Boeddhistische monnikken bij Wat Suan Dok. Het idee is dat de toerist wat opsteekt van Thailand en het Boeddhisme en de monnik zijn Engels kan bijschaven. Eerst hadden we te maken met een nogal arrogant typetje (die bestaan ook) maar later op de avond ontmoetten we enkele ondeugende jochies. Ze vonden het schitterend als wij ’ik hou van jou’ in Thais tegen mekaar zeiden, namelijk Phom raek khoen (man tegen vrouw) en Tchan raek khoen (vrouw tegen man). Hardstikke gezellig. Tuurlijk hebben we ze ook wat Nederlands en Maastrichts geleerd. Een monnik wil naar ons huis in Nootdorp komen en dan achter in de rugzak...

Voor een Thaise (voet)massage hadden we een goed adresje vernomen. Vanuit ons hotel, ca. 100m naar rechts (richting Chiang Mai Gate), woont een echtpaar dat heerlijke Thaise massages verzorgt in hun huis (Shivako Traditional Thai Massage). En dat voor de helft van de prijs die in het hotel wordt gevraagd. Zodadelijk gaan we ons weer eens even laten verwennen :-)

Verder staat Chiang Mai bekend om zijn noord en noordoostelijke Thaise keuken. Je krijgt hier heerlijke noodles op verschillende wijze bereid. Ook is het shoppen en de zoektocht naar souveniers hier wat prettiger en makkelijker met al die (avond)markten. Het onderhandelen gaat echter een stuk harder dan in Bangkok, vriendelijk doch onverbiddelijk.

De 2-daagse tour
Heel toevallig liep Audrey een oude studiegenoot tegen het lijf in Bangkok. Onverstelbaar in een stad van 10 miljoen inwoners. Zij wees ons op Buddy Tours. We hebben deze touroperator vergeleken met enkele anderen (o.a. Vieng Travel) die zijn aangesloten bij de TAT (Tourist Authority of Thailand). Het bleek trouwens dat er weinig verschil is tussen 2- en 3-daagse tours. Je bezoekt alleen een bergdorpje meer, je moet wat langer lopen en je zit wat langer op de olifant. Voor ons was de keuze dus snel gemaakt, de 2-daagse met elke dag maar 2 uur wandelen. Tijd is hier een rekbaar begrip, wordt altijd wat langer... ;)

Dag 1.
Onze groep bestond uit een gezellige groep van 9 man. Zo’n SongTaos bracht ons eerst naar een waterval om daar te lunchen en pootje te baden. Daarna reden we verder naar een tempel op een berg met een schitterend uitzicht op de natuur.
’s Middags startte onze eerste wandeling door deze jungle, twee uur wandelen (stijgen en dalen) naar een bergdorpje. Deze mensen leven en wonen nogal primitief maar bezitten wel een brommer en tv, en drinken Coca Cola. Audrey heeft zich hier kostelijk geamuzeerd met de kinderen. Ze ging met ze elastieken. Dit spelletje kom je ook over de gehele wereld tegen. Zo zie je maar weer hoe klein de wereld eigenlijk is.
Onze touroperator vindt het niet gepast om alle toeristen bij deze mensen te laten overnachten. De Westerse invloeden zouden hun levenswijze verpesten, zoals al bij wat andere dorpjes is gebeurd. Goede gedachte vinden wij! Vandaar dat we op een afstand van een half uur lopen op een bamboe-kamp bij een mooie waterval de nacht zouden doorbrengen. Onze gids, Noi, was een heel goede gids en kok. Hij heeft namelijk ontzettend lekker voor ons gekookt. De avond werd zingend en babbelend rond het kampvuur afgesloten.

De volgende dag.
Na lekker te hebben uitgeslapen (op bamboe planken) zijn we verder gewandeld (2 uur) naar het punt waar we zouden worden opgepikt door de SongTaos. Na de lunch begon het bamboe rafting, hetgeen een zeer natte bedoeling werd. De grote spetters vlogen in het rond, hahahahaha Raymond viel zelfs twee keer in het water.
Uiteindelijk zijn we met weer droge kleren op een olifant geklommen. De toch met een olifant is erg leuk, gelukkig duurde dit ritje wel maar ’n half uur. Die beesten zijn namelijk traag en waggelen met hun heel lijf - van voor naar achter van links naar rechts en van voor... -. Ook leuk om te zien hoe eigenwijs ze konden zijn, gewoon achterste voren gaan staan en niet meer verder lopen. Moeder met jong liepen vooraan, wat zijn die kleintjes lief en speels.
Ter afsluiting hadden we afgesproken om met z’n allen te gaan dineren. Op aanraden van Noi, gingen we eten bij Lena’s Restaurant in Anusarn Market (een plein vol met visrestaurantjes). mmmmmmmm

Volgende keer
Vandaag zullen we lekker relaxen en onze tas pakken voor ons vertrek naar Koh (=eiland) Samui. To be continued...