Datum: 23-03-2003

Ayutthaya
Met de lokale bus zijn we naar Ayutthaya gegaan, ca. 70 km ten noorden van Bangkok. Deze stad was de oorspronkelijke hoofdstad van Thailand. Maar nu is het maar een klein plaatsje vergeleken met Bangkok. Een heel vies plaatsje, kwalmende uitlaatgassen en vuilnis overal langs de weg (soms wordt dit gewoon ter plekke verbrandt). De meeste toeristen komen hier alleen even overdag aan om de oude ruines van de historische tempelstad te bekijken. Deze zijn schitterend om te zien (staan ook op de wereldmonumentenlijst van Unesco) en liggen her en der verspreid. Op de fiets zijn we ze gaan bekijken. Fietsend aan de linker kant van de weg tussen het chaotische verkeer is op zich al een aparte leuke ervaring. Iets buiten de stad zijn we op zoek gegaan naar de koningklijke olifantenkraal. Na een half uurtje fietsen gevonden. Iedereen gaapte je aan. Die rare toeristen... ’s Avonds valt hier niet veel te beleven.

De treinreis naar Chiang Mai
Er zijn 2 redenen waarom de toeristen meestal de nachttrein nemen i.p.v. de trein overdag die wij hebben genomen.
1. Je spaart wat tijd uit.
2. Je hebt airconditioning en andere (wat luxere) faciliteiten.
De rit met de (dag)trein duurt ca. 12 uur (+ uurtje vertraging) met alle raampjes wagenwijd open in de warme zon. Een nogal stoffige rit waardoor je aan het eind verlangend uitkijkt naar een heerlijke douche.
Desondanks is het zeker de moeite waard. We waren de einge twee Westerse toeristen. Allerlei mensen bieden Thaise etenswaren aan tijdens de reis. Zeker bij een station. Ook is de natuur schitterend om te zien. Eerst gaat de trein door een vlak landschap met rijstvelden, waar je een beetje kunt zien hoe deze worden bewerkt en hoe de mensen wonen. Richting Chiang Mai gaat de trein de bergen en jungle in. De laatste paar uurtjes, zit je in het donker.
In de middag werd de aanvoer van voedsel en drank echter steeds minder en uiteindelijk gestaakt. En door de hitte van de dag keken wij snakkend uit naar een flesje water en wat te eten. We hadden namelijk een trein met airco en catering verwacht. Tja het is hier altijd maar afwachten wat je krijgt. :)Raymond ging op onderzoek uit. Hij ontdekte halverwege de trein (wij zaten in het laatste treinstel) een restauratiewagen. Gulzig stortten wij ons op een bordje met American Fried Rice, rijst met een spiegelei, wat stukjes kip en knakworstjes. Mmmmmm... Maakte niet hoe (schoon) het bereid was.
Boeking: Vieng Travel, blijkt achteraf toch niet altijd helemaal betrouwbaar. Prijzen vaak hoger dan nodig en niet altijd alle juiste informatie... en dat van een Nederlander. Anders ook direct op treinstation te kopen.

De aankomst in Chiang Mai
Ook een aardigheidje was onze coupe met speciale luxe plakstoelen (enigszins verstelbare rugleuning) die in de rijrichting staan. De trein zou weer terugkeren naar Bangkok. I.p.v. het treinstel te keren, worden alle stoelen omgedraaid.
Op het station aangekomen werden we meteen overvallen door allerlei figuren die ons maar al te graag ergens naartoe wilden brengen. Nog wat brutaler en plakkeriger dan in Bangkok. Dit hadden we al gelezen in de Lonely Planet, dus we zijn eerst maar een stukje gaan lopen alvorens we een toektoek aanhielden die ons naar het hotel zou brengen.
En daar stonden we eindelijk onder die heeeeeerlijke douche :-)
Hotel: Chiang Mai Gate, goed hotel (***) voor weinig geld (800 Bth = zo’n 18 euro p.kmr. p.n.)

Volgende keer
We gaan nu een toertje door de jungle uitzoeken. Daarover en over Chiang Mai lezen jullie alles in ons volgende verslag.