Datum: 16-03-2003

Het hotel en de buurt
We hebben uiteindelijk het hotel teruggevonden en blijkt dat het in de straat evenwijdig aan de beroemde backpackers straat - Khao San Road - ligt. Leuke straatkraampjes, onwijs gezellig, lekker eten (ook aan de straat), spot goedkoop ... bruisende buurt dus.
Ons hotel: Viengtai Hotel
Waardering: prima eenvoudig hotel, het goedkoopst te regelen via Vieng travel.

Cultuur met oplichterij
De tweede dag stond in het teken van cultuur, een bezoekje aan het Royal Grand Palace en het tempelcomplex Wat Phra Kaeo. Vervolgens het ernaast gelegen Wat Pho, de liggende boeddha.
Beiden zijn erg mooi om te bezichten, veel goud en glitters.
Tip: houd rekenening met de kleding, een lange broek en dichte schoenen voor de man en bedekte schouders voor de vrouw. Je kunt je ook daar omkleden.
Ons hotel ligt ongeveer 5 - 10 min. lopen afstand. Op weg werden we op enkele honderden meters afstand staande gehouden door een Thaise universitaire student (zei hij). Na een intro gesprekje vertelde hij ons dat het een feestdag was en de Palace pas om 15:30 open zou gaan. Eigenaardig.... Ook waren we niet correct gekleed, hetgeen wel eens kon kloppen. Maar hij had een goed voorstel: een toektoek die ons naar 3 andere tempels zou brengen om tegen half 4 weer terug te zijn. En dat voor 30 Bath (70 ct.). Hmm, toch maar ff omkleden en checken met de receptie van ons hotel.
Van Peter en Joe hadden we begrepen dat de Thai een bescheiden persoon is. Dus als een Thai je aanspreekt, moet hij iets van je. Het alarmbelletje ging af... - en die blijft maar rinkelen ;) -
Kleding bleek inderdaad wat beter te kunnen en er was geen feestdag! Tevens zou het complex om 15:30 uur dicht gaan!!!
Toektoek genomen. Dit zijn over het algemeen ook oplichters, want ze brengen je overal waar je niet moet en wilt zijn. Gelukkig wisten we de route, maar toch te veel betaald. :)
Ook tijdens het wandelen naar Wat Pho werden we regelmatig aangehouden door vreemde mannen (hihi), die ons de andere kant wilden opsturen of keihard beweerden dat de boel weer gesloten was i.v.m. een feestdag. Zelfs toen we voor de ingang stonden! Tuurlijk. Alleen de soldaten die op wacht stonden waren een betrouwbare vraagbaak.
Die middag werd afgesloten met een heerlijke Thaise massage bij Wat Pho (een goed adresje). Voor herhaling vatbaar.

FF shoppen
De volgende dag hebben we even rondgewandeld op de Chatuchak weekendmarkt, meer dan 5000 kraampjes (goedkope kleding, dieren, meubelen en niet te vergeten voedsel). De straatjes tussen de kraampjes zijn 2 Thaise mensen breed, beetje smal. 6 Uur later hadden we alles gezien...
Ook op de weg erna toe werden we geconfronteerd met Thaise eerlijkheid. We stonden midden op Siam square tussen winkelend publiek en een Thai meldde ons dat alle winkels gesloten waren i.v.m. (ra, ra....) een feestdag! Die alarmbel blijft maar rinkelen.
Vervoer: taxi naar Siam Square in combinatie met de skytrain (monorail). Snel. Of met riviertaxi (spotgoedkoop, 5 Bth/10 ct p.p.) ook weer in combi met skytrain.

De volgende keer...
Op aanwijzing van Maurice en de Lonely Planet, gaan we morgen via Vieng Travel een 3-daagse toer doen naar o.a. River Kwai, floating market en Nakhon Phatom (een tempeltje). Wordt vervolgd.