Datum: 19-03-2002

De eerste twee nachten hebben we ’weer’ in een YHA hostel in Cairns overnacht. Alleen viel deze na de resort hostel in Hervey Bay erg tegen. Tevens moest je ook nog meer betalen. Je zat dan wel bij het centrum. Zaterdag hebben we meteen een ander en beter hostel uitgezocht, namelijk Bohemian Resort Hostel. Met een regelmatige shuttelverbinding kun je dan binnen 5 min. in het centrum van Cairns zijn. Goedkoper ook nog, incl. gratis diner (je moet wel niet vragen wat dat voorstelt ;-)
Omdat we zondag en maandag naar The Great Barrier Reef zouden gaan om te duiken en snorkelen, werd ons door de Loneley Planet aangeraden om naar Reef Teach te gaan. Hier vertelde een ontzettend enthousiaste Ierse duiker en zeebioloog je in twee uur bijna alles over de Great Barrier Reef. Het ontstaan, de gevaren, de schoonheid en de gevolgen van menselijk onachtzaamheid. Heel interessant, komisch en informerend!

Dag 1
’s Ochtends werden we met een klein bootje in anderhalf uur naar onze grote catamaran op de reef gebracht. Van te voren werd ons aangeraden om een pilletje tegen zeeziek zijn te nemen. We wisten niet zeker of dit nu een grapje was of toch niet. Later bleek tijdens de nog al ruige tocht over de hoge golven het echt serieus was. Gelukkig toch ieder eentje genomen.
Audrey kreeg absoluut geen toestemming om een (introductie)duik te doen in verband met haar astma en allergien. Het gevolg zou dan namelijk een ingeklapte long kunnen zijn. Na een lekkere verzorgde lunch gingen we voor de eerste keer snorkelen. Raymond is alleen gegaan. De kleuren van het koraal waren schitterend. Ook de vele soorten vissen waren kleurrijk. Na de Reef Teach van gisteren hadden we een paar kaarten gekocht waarop afbeeldingen stonden van de verschillende soorten vissen, koraal en andere levende wezens die we konden tegenkomen. Bijna alles op die kaarten kunnen we afvinken...
’s Middags heeft hij z’n eerste introductieduik op een andere plek op het reef gedaan. Hij vond het een leuke ervaring. Toch vond hij dat op deze plek niet veel verschil was tussen duiken en snorkelen, omdat het koraal heel hoog in het water al aanwezig is. Je moet maar net geluk hebben om iets speciaals te zien. De een had een manta gezien bij ’t duiken, maar een ander had een schilpad gezien bij ’t snorkelen en Raymond zag blauwe zeesterren. Enkele duikers hadden nog een klein haaitje en baracuda’s gezien. Ja, haaien komen daar echt voor! Alleen hebben ze absoluut geen interesse in je en voelen je al van honderde meters aankomen. Je krijgt best wel goede trek na zo’n dag. Het eten viel dan ook erg goed, maar het was ook een goede kok. Op het menu stond... geen vis. Die nacht zijn we door de golven lekker in slaap gewiegd.

Dag 2
De eerste mogelijkheid om te duiken was al om 6am... Alleen degene die les hadden waren zo enthousiast. Rond achten, na het ontbijt, zijn we naar een andere plek op de reef gevaren om te duiken en te snorkelen. Helaas was het weer wat minder, waardoor de golven wat ruwer waren en het water wat troebeliger. Tevens bleef de zon achter de wolken zitten, waardoor de kleurpracht wat flets werd. Voor het snorkelen was dit wel zo prettig om niet te verbranden... Want dat gebeurt zelfs bij bewolking!
Vlak voor het vertrek van de catamaran zag Audrey nog een groep dolfijnen voorbij zwemmen. He, he, eindelijk, wat leuk.

Tot slot
We zijn nu in Cairns even aan het bijtanken. Deze stad heeft veel weg van een toeristische badplaats. Er valt weinig Ozzies aan te ontdekken, alleen veel actie en vertier voor de toerist.
En dat gaan we dan ook nog maar even doen. Raymond gaat bungy jumpen bij A J Hackett. En misschien gaan we nog raften op een wilde rivier.
En zaterdag pakken we onze spulletjes in en komen we op zondagochtend gebroken aan op Schiphol.

Dit zal waarschijnlijk ons laatste verslag zijn vanuit Down Under. We hopen dat iedereen genoten heeft van onze avonturen en er misschien iets aan heeft bij een bezoek aan Aussie.

Wij hebben in ieder geval een fantastische tijd gehad.