Datum: 13-03-2002

Sydney
Afgelopen zondag (3/3) kwamen we aan in Sydney. Canberra was een modern uitziende stad. We hadden hetzelfde verwacht van Sydney. Maar dat was niet het geval. In de stad vind je pitoreske Victoriaanse pandjes van ca. 1890 met op de achtergrond wolkenkrabbers uit de jaren 70 en 80.

De dag ervoor was Mardi Gras geweest. Die zondag zat de sfeer van dit feest er nog aardig in. Dat was leuk om te zien (aapjes kijken in Oxford street).
En die eerste nacht hebben we in ’Y on the park hotel’ overnacht. Een superdeluxe hostel van YWCA (ja, ja, mannen werden toegelaten), voor $80,- per nacht. Die onverwachte luxe was een welkome afwisseling.
’s Avonds maakten we een wandelingetje in Hyde Park, hartje Sydney. Het was uitkijken toen we onder de bomen doorliepen. Het regende keuteltjes, niet van duiven, maar.... vleermuizen! Rennen dus.
De overige dagen hebben we overnacht in onze standaard hostelketen YHA, in Glebe Point, Sydney. Een buurt met heel veel kleine eettentjes, dicht bij het centrum. We hebben bijvoorbeeld heerlijk en veel sushi gegeten voor heel weinig geld.
Sydney is een leuke stad, we hadden goed weer, maar helaas weinig tijd om de stad meer te kunnen ontdekken zoals bijvoorbeeld China Town en natuurlijk The Opera House.

Blue Mountains (Sydney)
We hebben een georganiseerde dachttocht gemaakt naar dit nationaal park. Veel van het groen was weer aan de herstellende hand na de enorme bosbranden die Sydney hebben geteisterd. Het Blue (blauw) wordt veroorzaakt door de blauwe waas van eucalyptusbomen. Dit is ook het voedsel voor die lieve knuffel, de koala. We hebben, in een dierenpark op de heenweg, zo’n beestje kunnen aaien en voeren. De koala keek nogal stoned uit z’n oogjes. Dit wordt veroorzaakt door de eucalyptus en is ook de reden waarom ze 21 uur per dag slapen.
Het was een mooi gebied, helaas weer wat regen gehad en dit keer ook veel mist.

Om wat meer tijd te hebben leek het ons een goed idee om met een nachttrein verder te reizen. We hebben een treinpas (East Coast Discovery Pass) aangeschaft waarmee we van Sydney naar Cairns kunnen reizen met zoveel tussenstops als we maar willen.
Die nachttrein was niet zo’n goed idee. Traag, schokkerig en niet bepaald slaapverwekkend. Geradbraakt kwamen we aan op onze volgende bestemming.

Byron Bay
Dit is een schitterend badplaatsje, mooi witte stranden en enorme golven (meer dan 2,5m hoog). Hier hebben we even 2 daagjes kunnen bijtanken. Echt een aanrader, naar horen beter dan Surfers Paradise. Alleen rond kerst en nieuwjaar is het overvol.

De volgende stop met de trein was in Hervey Bay. We hebben opnieuw overnacht bij YHA, maar dit keer een resort (zwembad, bubbelbad, tennisbanen). Hardstikke kompleet, en dat voor ’n hostel met een prijs van $50,- per nacht.

Fraser Island (Hervey Bay)
Hervey Bay is ook de uitvalbasis voor een bezoek aan de grootste zandduin ter wereld, Fraser Island. We hebben 3-daagse selfdrive safaritour gedaan. Dus 3 dagen lang rondkrossen met een Landrover in een groep van 6 man, zonder reisleider. We hebben de mooiste plekjes van dit eiland bezocht, wild gekampeerd langs het strand met een schitterende sterrenhemel en kampvuur, dingo’s gezien. We hadden een zeer gezellige en leerzame groep (2 Engelsen, 2 Japanners en wij).
YHA Resort met de 3-daagse tour.

Morgen gaan we maar meteen door naar Cairns, een afstand van 1400 km en de trein doet daar 25 uur over. Ik denk dat we nogal moe aankomen…