Mijn klein project: de HMPC

(de Home Made PC)

Ik wilde graag een tweede pc waarmee ik makkelijk allerlei media kon tonen op TV. Plaatjes en films in allerlei formaten. Eventueel opnemen van TV. En het downloaden van series e.d. van het internet. Meteen beschikbaar op TV, zonder het eerst te converteren naar een of ander formaat.
Er waren wat randvoorwaarden aan deze pc: compact, fluisterstil, stijlvol en strak, voldoende capaciteit en aansluitingen.
Omdat ik graag knutsel en zin had om eens flink met m´n Dremel aan de slag te gaan, heb ik zelf een kast gebouwd. Met minimale afmetingen (b x h x d: 25 x 11 x 30 cm) heb deze computerkast van aluminium gemaakt.

De bouw van mijn eigen pc kast.

Klik op de gewenste foto om de afbeelding op ware grootte te zien in een nieuw venster of tabblad.
Hang met de cursor boven de foto om de toelichting te lezen (als die aanwezig is).
Het frame is gemaakt en de hardware dat er allemaal in moet, ligt ernaast. Het past precies: het moederbord, de TV-kaart, de voeding en de harddisk. Allereerst het frame verder aanpassen zodat de voeding precies op zijn plaats geklemd zit. De inbouw van het moederbord is aan de beurt. Allereerst de achterplaat voor de aansluitingen. Het moederbord en TV-kaart op hun plaats.
En alle aansluitingen zijn netjes toegankelijk. De TV-kaart is een echt slot geworden, dus er kan ook een andere kaart op de plek. De extra TOSLINK S/PDIF paste maar net. De voorzijde. De gaten zijn voor 2 USB-aansluitingen, 2 LED's en een aan/uit knop. Links ligt de beplating, gebogen en ook met de juiste gaten. De beplating is vast geklonken. Ondanks grote zorgvuldigheid, heb ik er al een kras op zitten… Een bovenaanzicht. Het frame is klaar voor inbouw van alle hardware. Maar eerst nog een kap gemaakt. Een plaat gebogen en 2 profielen bevestigd, die dienen als geleiders.
En zo ziet het geheel eruit. Helaas al wat beschadigd. Het aluminium is ontzettend gevoelig voor krassen. Aan de onderzijde zijn elastische banden aangebracht die de kap bij elkaar houden. Het frame heeft wat klitteband gekregen om straks de harddisk op z'n plaats te houden. De oplossing voor de krassen. Met de Dremel ben ik flink aan het borstelen geslagen… En nu alles opnieuw ingebouwd. Alle hardware netjes op hun plaats.
Met de geborstelde aluminium kap erover heen, ziet het er stijlvol uit. Voldoende aansluitingen. Tevens een extra 5V/12V aansluiting en een reset-knop geplaatst. En voldoende ventilatie door de kier aan de bovenzijde. Zeer gladjes van opzij gezien. Strakker kan het niet, dacht ik zo.